Proclam Henricus van Heer

Joannes Babtista van Heer 1672

Doopakte Johannes van Heer 

Trouwakte Joannes van Heer en Anneke Linders

Wanneer Henricus geboren is weten we niet. Het  eerste bewijs dat we tegen komen is een huwelijks aankondiging.

Henricus trouwde op 25 juni 1669 met Maria Anna Sayer In de Onze lieve Vrouw Parochie Zuid te Antwerpen. Dit blijkt uit een Proclam om het huwelijk aan te kondigen.
Meestal wordt zo iets op de kerkdeur vast gespijkerd, zodat iedereen in kennis is gesteld en er eventueel tegen kan protesteren.

Het document komt uit de katholieke kerk en wel uit het Parochieregister Onze Lieve Vrouw Zuid te Antwerpen. En is een zogenaamd dispensarium dit is een toelating om voor de kerk te kunnen trouwen het is tevens een proclam=proclammatie (een aankondiging).

Verder blijk uit andere documenten dat Henricus en Maria Anna zeker 4 kinderen hadden 3 zoons en 1 dochter, dat er meerdere kinderen waren sluit ik niet uit maar daar is voor als nog geen bewijs voor gevonden.

Petrus 1670, Johannes, Henricus 1674 en   Elisabetha 1675.

Johannes is voor ons van belang hij staat aan de stam van het geslacht 

Wanneer Hendricus stierf is onbekend.

Joannes Babtista Hendrix (Jan) van Heer gedoopt 29-11-1672 in Antwerpen zoon van Hendricus en Maria van Heer. Ook wel genoemd Jan Baptist van Heer.
Jan wordt geboren in het rampjaar 1672 de oorlog met Frankrijk, Engeland, Munster en Keulen breekt uit. In het voorjaar worden de Nederlanden overrompeld door Keulse, Munsterse en Franse troepen. Het tweede stadhouderlijk tijdperk breekt aan en Willem III wordt in allerlijl tot stadhouder benoemd.

Jan vertrekt voor 1698 uit Antwerpen om onbekende redenen,de meest waarschijnlijke is dat Antwerpen na het verdrag van Munster in armoede vervalt door de afgesluiting van de Schelde.
De meest waarschijnlijke route die hij gegaan is, loopt via Bergen op Zoom, Roosendaal naar Zevenbergen, hier ontmoet hij Anneken (Anna) Linders, geb.± 1670 te s'Gravendeel ook wel bekend als Anneken Leenders Gavandet.
Joannes of wel Jan zoals hij ook in documenten genoemd wordt trouwd op de leefttijd van 25 jaar met Annekke die dan 28 jaar oud is. Officieel wordt het huwelijk voor de Neder-duitse kerk op zondag 14 september 1698 in Zevenbergen voltrokken. Het huwelijk werdt via een dispensarium op zaterdag 30 augustus 1698 te Zevenbergen via een proclam bekend gemaakt.
Het on-officiele huwelijk via de katholieke kerkelijk vond plaats op maandag 15 september 1698 in Zevenbergen.
Het het wettelijk huwelijk voor het Schepenregister vond dezelfde dag plaats.

Bij de huwelijksvoltrekking waren de volgende getuigen aanwezig: Joanna Berents, R. Dus Colaert en Cornelius Adriaensen MATE.
schepenenregister vond plaats via de Neder-Duitse kerk is de voorloper van de Nederlands Gereformeerde kerk dit was de enige wettelijke erkende instantie.
Zevenbergen ligt in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant tussen Etten-Leur en Klundert, in de buurt van Breda. Zevenbergen was echter tot 21 december 1805 een Hollandse stad. Op die datum wordt een nieuwe scheiding tussen Holland en Bataafs-Brabant gemaakt. Voortaan liep deze van Willemstad door het Hollands Diep en de Biesbosch naar Heusden.Omdat Zevenbergen toen der tijd Hollands was, werd het katholieke huwelijk niet erkend en werd er getrouwd via de Neder-Duitsche kerk (Schepenregister) die als enigste werd erkend en wettelijk was. Vandaar dat Katholieken (in Holland) altijd twee keer trouwden.

Jan en Anneken krijgen samen 7 kinderen, het nageslacht verspreid zich in de loop der eeuwen over heel Nederland, waarbij de naam verschillende verbasteringen ondergaat zoals van Heere, van Heeren en van Eeren, al deze verbasteringen zijn op een stamvader terug te voeren Henricus van Heer uit Antwerpen.